Op Hondse Wijze  Training- en Gedragscenter

 

Informatie

Een hond opvoeden is meer dan alleen maar ‘zit’ en ‘lig’ aanleren. Om een goede opvoeding te geven aan de hond is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende fases waar de hond door moet gaan alvorens volwassen te worden, net zoals bij onze kinderen.

De belangrijkste fase is de eerste socialisatieperiode die plaatsvindt tussen de 4de en 12de week. In deze periode leren honden omgaan met mensen, allerlei geluiden, geuren, bewegingen, andere honden, andere dieren, kinderen, fietsers, auto’s enz… Hoe vaker ze eraan worden blootgesteld des te beter zal de socialisatie verlopen.
Rond de leeftijd van één jaar komen honden in de tweede socialisatieperiode. Een periode waarin ze ineens terug bang lijken te zijn van bekende dingen of mensen. Het is ook pas in die periode dat men met zekerheid kan zeggen of de hond bij andere honden geplaatst kan worden.

Opvoeden is dus veel meer dan alleen maar commando’s leren. Je kan een hond commando’s leren door het gebruik van ‘straf’ of ‘aversieve middelen’. Ikzelf ben veel meer voor het werken met belonen in plaats van te werken met straf. Sommige mensen vragen zich af waarom dat zo belangrijk is, tenslotte duurt het soms langer om een hond iets te leren op basis van belonen dan wanneer je werkt met straf. Het grote verschil zit erin dat de band die je hebt met je hond veel beter en sterker is wanneer je werkt met belonen. Je wil, denk ik toch, dat je hond iets voor je doet omdat hij / zij het wil doen in plaats van dat hij / zij  het enkel maar doet om te vermijden dat er straf volgt? Als jij je hond met respect behandeld gaat met plezier dingen voor je doen. Als de hond altijd straf krijgt is de kans heel groot dat hij / zij zich vroeg of laat (op het moment dat jij je zwakker opstelt ) tegen je gaat keren! Dus om probleemgedrag te vermijden is het heel belangrijk om een goede band met je dier te hebben. Een goede communicatie in een taal die de hond ook begrijpt. Tenslotte spreekt een puppie hondentaal en wij mensentaal… Wij moeten hem op een hondvriendelijke wijze leren de hondentaal te linken aan onze mensentaal.  Een voorbeeldje: Als je hond een speeltje vast heeft en je trekt eraan terwijl je ‘los’ zegt dan denkt de hond dat het vasthouden van het speeltje ‘los’ betekent! Je mag pas ‘los’ zeggen op het moment dat de hond het speeltje effectief ‘los’ laat.
Een hond die niet komt als je hem roept is vaak te wijten aan het feit dat hij weet dat hij gaat aangelijnd worden van zodra hij bij de eigenaar komt. Ga jij je vrijheid vrijwillig opgeven om aan een ketting gelegd te worden? Er moet wel iets leuks aan vasthangen, anders kom ik ook niet terug hoor…

Het is dus belangrijk om je hond te begrijpen. Te weten wat hij / zij denkt, hoe hij / zij dingen aanvoelt, weten wat je hond bedoelt als hij / zij blaft, rekening houden met genetische eigenschappen e.d.
Ook de lichaamstaal vertelt heel veel. Je kan eraan zien of een hond angstig of eerder zelfzeker is, of hij iets graag of niet graag heeft enz. Door rekening te houden met lichaamstaal en met de hond om te gaan ‘Op Hondse Wijze’ ga je merken dat je hond zich ook anders gaat opstellen tegenover jezelf. De band wordt er alleen maar sterker mee en jullie relatie zal er ongetwijfeld op vooruit gaan!
Er zijn massa’s voorbeelden van waar het mis kan gaan tijdens de opvoeding / opleiding van je hond.

Hier enkele voorbeelden waarvoor je bij ons terecht kan:

Trekken aan de lijn tijdens het wandelen (hond wandelt met eigenaar ipv andersom)
Onzindelijkheid (in huis plassen, ontlasten)
Opspringen van de hond (bv. bij het binnenkomen van bezoek)
Angstig hond (bv. door een opgelopen trauma of door onzekerheid)
Niet alleen kunnen zijn of verlatingsangst (dingen stuk bijten bij alleen laten)
Uitvallen naar mensen of andere honden (bv. op straat)
Hyperactiviteit (de hond is nerveus)
Coprofagie (eten van uitwerpselen)
Prooidrift (achter joggers of de postbode aangaan)
Hoe zit het met honden en kinderen (wat moet ik erover weten?)
Wat als er een baby op komst is? (wat is er belangrijk om te weten?)
Dingen die je moet weten als je een (tweede) hond in huis neemt ( waar rekening mee houden?)

Voor bovenstaande zaken en nog vele andere kan je bij mij terecht. Uiteraard zijn er soms lichamelijke problemen die de oorzaak zijn van probleemgedrag. Het is dus raadzaam altijd eerst een dierenarts te raadplegen om medische oorzaken uit te sluiten. Net zoals een dierenarts naar een therapeut  zal doorverwijzen in geval van gedragsproblemen.